Τεχνικές Εκθέσεις Φωτοερμηνείας

Η Τεχνική Έκθεση Φωτοερμηνείας είναι ουσιαστικά μία μελέτη εντοπισμού και αναγνώρισης στοιχείων του χώρου επί εικόνων (συνήθως αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες) που σκοπό έχει την απόδειξη παρουσίας ή απουσίας των συγκεκριμένων στοιχείων ή και τον προσδιορισμό της θέσης και των διαστάσεών τους σε παρελθόντα χρόνο, δηλαδή κατά την ημερομηνία λήψης των σχετικών εικόνων.

Προκειμένου η τεχνική έκθεση να έχει πλήρη αποδεικτική αξία και νομική ισχύ ώστε να γίνεται αποδεκτή από κρατικούς φορείς όπως δασαρχεία – πολεοδομίες – δικαστήρια κλπ., θα πρέπει κατά την εκπόνηση της μελέτης να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένες εικόνες που διατίθενται από επίσημους φορείς όπως η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, το Εθνικό Κτηματολόγιο ή άλλοι (συχνά διεθνείς) οργανισμοί παραγωγής και διάθεσης σχετικών δεδομένων που δύνανται να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά τους.

Αναλόγως του ζητούμενου της κάθε υπόθεσης που μπορεί να υποστηριχθεί με τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας μπορεί να απαιτείται απλή μονοσκοπική παρατήρηση εικόνας για εντοπισμό στοιχείων οριζοντιογραφικά με περιορισμένη ακρίβεια (π.χ. ύπαρξη ή απουσία σε συγκεκριμένη θέση κτίσματος ή οδού), στερεοσκοπική παρατήρηση ζεύγους εικόνων για εντοπισμό στοιχείων που εκτείνονται στον τρισδιάστατο χώρο (π.χ. ύψος βλάστησης ή κτίσματος) ή και φωτογραμμετρική επίλυση ζεύγους ή μεγαλύτερου μπλοκ εικόνων και παραγωγή φωτογραμμετρικού διαγράμματος ή ορθοφωτοχάρτη και ψηφιακού μοντέλου επιφανείας προκειμένου να μπορούν να μετρηθούν με προσδιορισμένη πλέον ακρίβεια οι θέσεις και οι διαστάσεις των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτές. Επιπλέον, με την εξέταση χρονοσειράς εικόνων της ίδιας περιοχής αλλά διαφορετικών ημερομηνιών λήψης είναι εφικτός ο προσδιορισμός των διαχρονικών μεταβολών των στοιχείων ή η διαχρονική εξέλιξη των φαινομένων της περιοχής που είναι ορατά σε αυτές. Τέλος, τα ευρήματα της φωτοερμηνείας συνδυάζονται στην τεχνική έκθεση με τις σχετικές διατάξεις του νόμου προκειμένου να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για το χειρισμό της υπόθεσης και να υποδεικνύονται οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Ειδικά στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος κατά την εκδίκασή τους στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, συστήνεται η τεκμηρίωση των αντιρρήσεων με τη σύνταξη και υποβολή στις επιτροπές, κατάλληλης Τεχνικής Έκθεσης Φωτοερμηνείας – Πραγματογνωμοσύνης που συντάσσεται και υπογράφεται από Δασολόγο. Η έκθεση αυτή δύναται να περιλαμβάνει επιπλέον των ευρημάτων της φωτοερμηνείας και ευρήματα που μπορούν να προκύψουν από αυτοψία στην περιοχή ενδιαφέροντος (π.χ. ύπαρξη παλαιών βαθμίδων ή ελαιόδεντρων που δεν διακρίνονται εύκολα στις εικόνες γιατί καλύπτονται από τη βλάστηση) και τα οποία μπορούν να αποτυπωθούν σε επίγειες φωτογραφίες με στοιχεία σημείου λήψης και προσανατολισμού ή/και σε κατάλληλα διαγράμματα. Στις περιπτώσεις αυτές, σκοπός της Τεχνικής Έκθεσης Φωτοερμηνείας – πραγματογνωμοσύνης είναι να επισημάνει και να παράσχει στην επιτροπή όλα τα απαραίτητα με βάση το νόμο στοιχεία για την τεκμηρίωση της απόφασής της. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται τόσο οι πολίτες στις διεκδικήσεις τους όσο και οι επιτροπές στο έργο τους.