Δασικές & Περιβαλλοντικές Μελέτες

Το Γεωχωρικό & Περιβαλλοντικό Γραφείο διαθέτει μελετητικά πτυχία Α τάξης για τις κατηγορίες 24 και 27 και αναλαμβάνει, είτε μεμονωμένα είτε μέσω συμμετοχής σε ευρύτερα μελετητικά σχήματα, την εκπόνηση δασικών και περιβαλλοντικών μελετών των συγκεκριμένων κατηγοριών.

Στο πεδίο των δασικών μελετών (κατηγορία 24) το γραφείο δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα δασοτεχνικών έργων όπως δασική οδοποιία, ορεινή υδρονομική (αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία), αποκατάσταση του τοπίου, φυτοτεχνικές διευθετήσεις και αναδασώσεις. Τα έργα αυτά αφορούν κατά βάση υπηρεσίες του δημοσίου και οι αντίστοιχες μελέτες ανατίθενται μέσα από διαδικασία διαγωνισμού.

Αντιθέτως, οι περιβαλλοντικές μελέτες (κατηγορία 27) έχουν πολύ πιο ευρύ πεδίο εφαρμογής αφού σύμφωνα με το νόμο, κάθε προτεινόμενο έργο ή δραστηριότητα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, του οποίου η κατασκευή ή η λειτουργία δύναται να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον οφείλει να υποβάλλεται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης προκειμένου να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με το συγκεκριμένο έργο ή δραστηριότητα.

Τα έργα και οι δραστηριότητες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες (Α και Β) ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Η πρώτη κατηγορία (Α) περιλαμβάνει τα έργα και τις δραστηριότητες τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τα οποία απαιτείται η διεξαγωγή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η έγκρισή της από την εκάστοτε αρμόδια αρχή με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν ισχύ για μία δεκαετία. Μετά τη δεκαετία απαιτείται ανανέωσή τους. Η δεύτερη κατηγορία (Β) περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες τα οποία χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεν ακολουθούν τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ). Οι ΠΠΔ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, αδειών που προβλέπονται για την κατασκευή, εγκατάσταση ή λειτουργία του εν λόγω έργου ή δραστηριότητας.

Τα έργα και οι δραστηριότητες της κατηγορίας Α κατατάσσονται επιπλέον σε: α) Αυτά που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αποτελούν την υποκατηγορία Α1. Αρμόδια αρχή για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σε αυτή την υποκατηγορία είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος. β) Αυτά που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αποτελούν την υποκατηγορία Α2. Αρμόδια αρχή για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σε αυτή την υποκατηγορία είναι η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε περίπτωση υφιστάμενου έργου ή δραστηριότητας οποιασδήποτε κατηγορίας, το οποίο λόγω παλαιότητας δεν διαθέτει περιβαλλοντικούς όρους ή έχει κατασκευαστεί κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, για την τροποποίησή του, βελτίωση, εκσυγχρονισμό ή επέκτασή του, απαιτείται να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά στο σύνολό του βάσει της διαδικασίας και των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος. Τυχόν μη συμμόρφωση με την απαίτηση αυτή συνεπάγεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας.

Απευθυνθείτε στο γραφείο μας για περαιτέρω ενημέρωση, συμβουλευτική υποστήριξη για την υπόθεση ενδιαφέροντός σας, ως και εκπόνηση των σχετικών μελετών, προετοιμασία και υποβολή των ανάλογων φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή υπαγωγής σε ΠΠΔ.